ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Γράφει η Όλγα Στ. Τσαγκαράκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ηράκλειο Κρήτης
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος.
Aνωγείων 36 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.Γραφείου:2813008298


Oι πρώτες μελέτες σχετικά με τη γονιμότητα και τη διατροφή ξεκίνησαν τη δεκαετία του 70 και έδειξαν μία ισχυρή σχέση μεταξύ της γυναικείας γονιμότητας, του βάρους και της σύνθεσης σώματος. Όμως, οι μηχανισμοί από αυτή την σύνδεση άρχισε να ξεκαθαρίζεται μόνο μετά από την ανακάλυψη της λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στα λιποκύτταρα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης και κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης  και του μεταβολισμού. Μελέτες έδειξαν ότι η λεπτίνη και η ινσουλίνη δρουν στον εγκέφαλο όχι μόνο για την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά δρουν και στη γονιμότητα του θηλυκού φύλου.
  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της υπογεννητικότητας. Αρκετές μελέτες όπως αυτή της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου  του Ηarvard  έδειξαν ότι η κακή διατροφή επηρεάζει σημαντικά την γονιμότητα.
Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τη γονιμότητα;
Είναι οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δηλαδή τροφών που δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα και το διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα
   Η κατανάλωση τροφών  όπως τροφών πλούσιων σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι το ρύζι, οι πατάτες, τα άπαχα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο διότι σύμφωνα με μελέτες φαίνεται ότι τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν την ωορρηξία, ενώ η κατανάλωση τροφών που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται ότι ενισχύουν τη γονιμότητα όπως γάλα πλήρες σε λιπαρά, μαύρο ρύζι, δημητριακά, όσπρια, γιαούρτι και παγωτό.
 Όσον αφορά τα λίπη θα πρέπει να αποφεύγονται τα trans λιπαρά οξέα καθώς φαίνεται ότι επηρεάζουν τα προβλήματα ωορρηξίας .Η ποσότητα των λιπαρών που πρέπει να καταναλώνεται είναι περίπου στα 4 mg δηλαδή σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ντόνατς.
 Τέλος, συνιστάται η  πρωτεΐνη να είναι φυτικής προέλευσης καθώς ενισχύει την πιθανότητα σύλληψης ενώ αντίθετα η πρωτεΐνη ζωικής  προέλευσης φαίνεται να αυξάνει τα προβλήματα γονιμότητας.
       Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για την γονιμότητα επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο πάρα πολλοί άνθρωποι το παραλείπουν τελείως το πρωινό γεύμα με αποτέλεσμα την απορύθμιση του.
    Τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη θετική δράση στη γονιμότητα είναι το πλήρες γάλα και μετά ακολουθεί το παγωτό .Όσο περισσότερο καταναλώνονται τα άπαχα προϊόντα τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα στην ωορρηξία καθώς και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην σύλληψη, Όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο διότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν αρκετές θερμίδες και μετά θα υπάρχει πρόβλημα στην αύξηση του βάρους γρήγορα.

Σχόλια