Θερμοπληξία και ηλίαση: Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν

Η διατροφή μας τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση. Η θερμοπληξία μπορεί να γίνει και επικίνδυνη πολλές φορές λόγω του ότι το σώμα υπερθερμαίνεται (>40οC) με αδυναμία να παγώνει το σώμα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και απώλεια των αισθήσεων.
Φρούτα και λαχανικά, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα
Οι τροφές που βοηθάνε κυρίως για την αντιμετώπιση της υπερθερμίας είναι τα άφθονα φρούτα εποχής και τα λαχανικά εποχής. Τα άφθονα φρούτα εποχής και λαχανικά εποχής περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσια σε βιταμίνες που  λόγω της εφίδρωσης είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Ο ρόλος του νερού, του καφέ και του αλκοόλ
Επίσης, το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Πρέπει να αποφεύγονται το αλκοόλ καθώς και ποτά που περιέχουν καφεΐνη γιατί ο καφές και το αλκοόλ προκαλούν αύξηση της εφίδρωσης, έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται ο οργανισμός.
Προσοχή στις λεπτομέρειες
  • Τα φρούτα να είναι της εποχής, να πλένονται καλά.
  • Τα λαχανικά να διατηρούνται στην σωστή θερμοκρασία ψύξης.
  • Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 8 με 12 ποτήρια νερό προκειμένου να διατηρηθούμε σε σωστές θερμοκρασίες σώματος και να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
  • Ό,τι επιλέγουμε να τρώμε, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι έχουν συντηρηθεί και ίσως ψυχθεί/καταψυχθεί σωστά προκειμένου να προλάβουμε τυχόν μικροβιακές αλλοιώσεις.
  • Τα διάφορα παγωτά ή παγωμένα γλυκίσματα που ενδέχεται να καταναλώσουμε θα πρέπει να διατηρούν τις απαιτήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, δηλαδή  θα πρέπει να διατηρούνται στις σωστές θερμοκρασίες πριν καταναλωθούν και να βρίσκονται κάτω από σκιερά μέρη τα ψυγεία που τοποθετούνται τα παγωτά ώστε να αποφευχθούν μικροβιακές αλλοιώσεις που ίσως επιφέρουν και δηλητηρίαση.
  • Τέλος, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος πάνω από 2 ώρες τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο θα πρέπει να μην καταναλωθούν και να απορριφθούν.
* To συγκεκιμένο άρθρο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό http://www.flowmagazine.gr/article/view/thermopliksia_kai_iliasi_poies_trofes_tha_sas_voithisoun/category/quality_of_life

Σχόλια