Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά



Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή το περιεχόμενο του στομάχου ρέει προς τα πίσω δηλαδή προς τον οισοφάγο .Η αντίστροφή παλινδρόμηση ερεθίζει την εσωτερική την επιφάνεια του οισοφάγου. Χαρακτηριστικό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι έντονες καούρες.  Η ηλικία, η παχυσαρκία με δείκτη μάζα σώματος συνήθως >30 ,το κάπνισμα ,η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μεγάλα γεύματα σε ακατάστατες ώρες και ακατάστατα γεύματα, η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό, η κατανάλωση λιπαρών τροφών, η κατανάλωση τηγανιτών  και τροφών που περιέχουν καρυκεύματα, σοκολάτα η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και ανθρακούχων αναψυκτικών, τα σφικτά και στενά ρούχα και η επίκυψη και ανύψωση βαρέων αντικειμένων  αποτελούν σημαντικοί παράγοντες προκειμένου να εκδηλωθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Για να αποφευχθεί ή για να ανακουφιστεί κανείς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει:
  •  να καταναλώνει συχνά και μικρά γεύματα,
  •  να μειώσει το σωματικό βάρος αν είναι ο δείκτης μάζας σώματος(βάρος/ύψος2)>30,
  • να διακόψει το κάπνισμα,
  •  να  καταναλώνει  φρούτα και λαχανικά που δεν είναι όξινα δηλαδή καλό είναι να αποφεύγει το πορτοκάλι και τον χυμό του, το γκρέιπ φρουτ τις όξινες γενικά  τροφές, το λεμόνι, 
  • η κατανάλωση των γευμάτων να μην διαρκεί μέχρι πολύ αργά δηλαδή να μην καταναλώσει ο ασθενής τα γεύματα εφόσον γίνει αμέσως η κατάκλιση,
  •  θα πρέπει να καταναλώνει τις τροφές με μικρά και συχνά γεύματα και όχι μέχρι πολύ αργά το βράδυ, 
  • να φοράει φαρδιά και όχι σφικτά ρούχα   
  • και κατά την κατάκλιση το μαξιλάρι να είναι ελαφρά σηκωμένο κατά την κατάκλιση τουλάχιστον 20 cm.

Σχόλια