ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ε ΚΑΙ Κ

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και η φυσιολογική δράση της έγκειται από διάφορες τοκοφερόλες και η πιο δραστική είναι η α-τοκοφερόλη.
Ο ρόλος της βιταμίνης Ε:Η βιταμίνη Ε διαδραματίζει ρόλο αντιοξειδωτικό γιατί οξειδώνεται εύκολα και εμποδίζει τον σχηματισμό υπεροξειδίων στα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών προστατεύοντας έτσι τη δομή τους.
Έλλειψη βιταμίνης Ε: Λόγω του ότι η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης της στον οργανισμό, πραγματική έλλειψη βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Σε τυχόν έλλειψη παρατηρείται αναιμία, βλάβες στην καρδιά και στα αγγεία.
Πηγές βιταμίνης Ε : Φυτικά έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, γαρίδες, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Συχνά αποκαλείται βιταμίνη της πήξης του αίματος ή αντιαιμορραγική βιταμίνη.
Ο ρόλος της βιταμίνης Κ:Ο κυριότερος βιολογικός ρόλος είναι η συμμετοχή στην πήξη του αίματος, αφού είναι απαραίτητη για την συγκεκριμένη διαδικασία.
Σπάνια παρατηρείται έλλειψη της, αφενός γιατί είναι πολύ διαδεδομένη στα πράσινα λαχανικά και στο συκώτι και αφετέρου επειδή συντίθεται στο παχύ έντερο από βακτήρια.
Διαιτητικές πηγές βιταμίνης Κ: Μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, ελαιόλαδο, συκώτι.



Σχόλια