Γράφει η
Όλγα Στ.Τσαγκαράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος
Τηλ.6974762521
e-mail: olgatsagkaraki@yahoo.gr


ΣυμβουλΕς για να αποφΥγουμε τα περιττά κιλΑ των εορτών
Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί τους ξεκινάει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών. Χαρακτηριστικό των εορτών είναι γεύματα σε φιλικά σπίτια, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, στους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού και την αυξημένη πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών.
Την περίοδο των εορτών  από μελέτες φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν 2-3 κιλά μέσα στην περίοδο των χριστουγέννων και μετά τις γιορτές δεν χάνονται αυτά τα κιλά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται  κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί κάποιος να καταναλώσει μέχρι και 6.000 θερμίδες σε μία μέρα δηλαδή τριπλάσια πρόσληψη ενέργειας από αυτή που καταναλώνει  σε καθημερινή βάση.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώσουμε κάποια από τα πατροπαράδοτα γλυκίσματα ή τα πατροπαράδοτα γεύματα. Μπορούμε να καταναλωθούν τα γλυκίσματα ή τα φαγητά κατόπιν ειδικού διατροφικού σχεδιασμού.
   Για αυτούς που εύκολα «ατασθαλούν » δίνονται παρακάτω εύκολες λύσεις με σκοπό την πρόληψη της πρόσληψης των κιλών την περίοδο αυτή και την διατήρηση της καλής σωματικής  κατάστασης.:
v   Μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα  και μην υποβάλλεται τον εαυτό σας σε αφαγία με σκοπό την κατανάλωση ενός επικείμενου εορταστικού δείπνου στο οποίο υποτίθεται θα μπορείτε να καταναλώσετε ελεύθερα τις τροφές. Δηλαδή, είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι δεν θα φάω όλη μέρα γιατί θα φάω το βράδυ που θα πάω σε ένα φιλικό ή οικογενειακό σπίτι μέσα στις γιορτές .
v  Φροντίστε το γεύμα σας να συνοδεύεται πάντα με σαλάτα διότι η κατανάλωση των λαχανικών μέσα στο γεύμα, σας αποτρέπει από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και τα λαχανικά ενισχύσουν τον οργανισμό σας και τον μεταβολισμό σας με τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που περιέχουν.
v  Αντικαταστήστε στις συνταγές σας τα πλήρη γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με γαλακτοκομικά χαμηλών σε λιπαρά
v  Αντικαταστήστε όσο μπορείτε το βούτυρο με το ελαιόλαδο διότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (δηλαδή σε καλά λιπαρά, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα) ενώ το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή κακής ποιότητας λιπαρά τα οποία αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την αύξηση της κακής χοληστερόλης στο αίμα).
 Πίνακας θερμιδικής περιεκτικότητας τροφίμων που καταναλώνουμε μέσα                                στις γιορτές
Τρόφιμο
Θερμίδες (Κcal)
Χοληστερόλη (mg)
Νερό (g)
Αμύγδαλα (1 φούχτα)
612
-
80,3
Αμύγδαλα με τσόφλι
229
-
1,5
Βασιλόπιτα (100 g)
384
91
11.7
Γαλοπούλα γεμιστή (270 γραμμάρια)
300
200
ποικίλλει
Καρύδια
688
-
2,8
Κάσσιους
611
-
2,4
Κουραμπιές (100g)
463
80
13,1
Κουραμπιές (30g)
138,9
24
3,93
Μελομακάρονο (100g)
365
-
30.3
Μελομακάρονο (60 g)
219
-
18.18
Σοκολάτα γάλακτος(100 gr)
529
30
5,7
Φιστίκια Αιγίνης με τσόφλια
331
-
1,1
Φιστίκια Αράπικα ψημένα και αλατισμένα
602
-
1,9
Φουντούκια(100 γραμμάρια)
650
-
4,6
                  Πηγή: Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων και ελληνικών φαγητών Αντωνίας Τριχοπούλου

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ!!!

Σχόλια